#olvasónők – Sárközi Erika

Szép jó reggelt mindenkinek! Újabb résszel jövünk a #olvasónők sorozatunkban. Ezúttal Sárközi Erika bloggerina ajánlja figyelmetekbe a kedvenc erdélyi könyvét! Aki még nem ismerné a sorozatunkat, annak hagy mutassam be néhány mondatban. A #olvasónők sorozatunkban olyan nőket kérünk fel kedves könyvük ajánlására, hogy a fiatalok minél jobb és színesebben olvassanak szabadidejében!

Erdélyi legendák nyomában

A gyönyörű Erdély. Mióta vártam én arra, hogy egy fiataloknak írt regény elrepítsen ide… És aztán jött az Illangók.

Eszes Rita könyve körül csönd van, pedig igazán megérdemelné a felhajtást. Az Illangók egy ízig-vérig szerethető történet szerethető karakterekkel, humorral, szerelemmel és kalandok sorával.

Adott két ír fiú, magyar gyökerekkel, akik örökölnek egy kastélyt Erdély szívében, de fogalmuk sincs, mihez kezdhetnének vele. Úgy értem, manapság kinek kell egy kastély?! Wifi van? Jó, jó, a természet lágy öle, madárcsicsergés, még egy kövér macska is ólálkodik a kertben, és a helyiek nagy készséggel juttatják a frissen érkezetteket némi varázsgombához, ha úgy hozza a szükség…

Imádtam, ahogy a két modern, látszólag városi fiú bedöcög egy autóval, füves cigit szívva, végtelen kalandokat tervezve egy eldugott, isten háta mögötti helyre. Egy misztikus, mesébe illő helyre. Fogalmuk sincs arról, mi várja itt őket, egészen addig, míg a saját bőrükön nem tapasztalják, hogy nem az ő világuk az egyetlen…

Ez egy okos regény. Okosan építi fel a karaktereit – a főszereplő négyesfogat ennél különbözőbb sem lehetne –, és azután okosan mozgatja őket. Szórakoztatja az olvasót, egy kicsit meg is gyötri, éppen annyira, amennyire kell. De amivel az Illangók leginkább magához láncol, a mesteri részletességgel kiépített háttérvilága. Úgy értem, hogy a legapróbb sztorinak is háttere van, alapja van, amit Eszes Rita addig formált, amíg tökéletesen bele nem illett az Illangók girbegurba világának kirakósai közé.

Ez nem egy összefércelt világ. Ez egy olyan hely, ahol elhiszed, hogy Illangók márpedig léteznek, hogy néha alá kell szállni a pokolba, hogy olykor az ember mellett nincs egy hős, aki véghez vinné a nagy küldetést, hanem neki magának kell azzá a hőssé válnia. Hogy testvérnek lenni nem merül ki abban, hogy néha borsot törünk a másik orra alá, és nem értünk egyet mindenben, hogy a hercegnő fogja magát, és magára vállalja a legkeményebb feladatokat, mert nem vár arra, hogy valaki megtegye helyette… Hogy eljön az a pont, amikor mind felelősséget vállalunk a sorsunkért, hogy a szerelem az itt és most van, mert ki tudja, hogyan lesz tovább.

Nehéz spoilerek nélkül nyilatkozni erről a könyvről, annyi minden történik benne, és én nem akarom lelőni nektek a poént. Izguljátok végig, merüljetek bele, nevessetek, de a legfontosabb, hogy egyszerűen csak hagyjátok magatokat elvarázsolni.

„Az egész élete háború. Soha nem ismert mást ezen kívül. Akik a közelébe jönnek, csak fájdalmas sebeket szereznek – ha nem az ellenségei által, hát a pajzson törnek össze, amit ő maga elé tart. Leengedni mégis képtelen. Nélküle talán nem is létezne már.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.